Kapadokya da Gezilecek Yerler
Kapadokya Nevşehir başta olmak üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerine yayılmış olan doğa ve tarihin iç içe bulunduğu Türkiye’nin önemli turistik yerlerinden biridir. Ülkeler arası ticari ve sosyal köprü konumunda bulunan Kapadokya aynı zamanda İpek Yolu’nun da önemli kavşaklarından biridir. Milyonlarca yıl önce coğrafi olaylarla meydana gelmiş Peribacalarını çok eski dönemlerde insanlar içlerini oyarak ev ve kilise olarak kullanmışlardır. Kapadokya’da gizemli dünya’ya yapacağınız yolculuk esnasında bu tarihi yerleri görebilir, mağaraların içine yapılmış otel odalarında konaklaya bilirsiniz. Geniş bir alana sahip Kapadokya’yı gezmek için 2-3 gün gibi bir zaman yeterli olacaktır.
GEZİLİP GÖRÜLECEK YERLER
Gezilecek yer konusunda oldukça zengin olan bölgede yöre turizmi için de farklı alternatifleri değerlendirebilirsiniz.
Avanos: Kapadokya’ya yakın mesafe de bulunan Çömlekçik denince ilk akla gelen Avanos’un Antik Devirdeki adı Venessa, Zuwinasa ya da Ouenasadır. Avanos’ta Hititlerden beri çarkla çanak-çömlek yapıldığı bilinmektedir. Kızıl akan Kızılırmak’ın yataklarında bulunan yumuşak ve yağlı kil topraklardan elde edilen çamurdan yapılan çanak ve çömleklerden sevdiklerinize hediye alabilirsiniz.
Peribacaları: Boyları 2-3 metre ile 30-35 metre arasında değişmekte olan Peribacaları vadilerden yamaçlara inin sel sularının, rüzgarın ve tüflerden olaşan yapıyı aşındırmasıyla meydana gelmiştir. Peribacaları konik gövdeli olup, tepe kısımlarında bir kaya bloku bulunmaktadır.
Göreme: Türkiye’nin önemli açık hava müzelerinden biri olan Göreme 1950 yılında açık hava müzesi haline getirildikten sonra ziyarete açılmış ve eşsiz doğası ve tarihi ile UNESCO’nun dikkatini çeken Göreme 1985 yılında Göreme Milli Parkı ” Dünya Tarih Mirası ” olarak kabul edilmiştir. İstanbul Topkapı Sarayı ve Konya Mevlana Müzesinden sonra Türkiye’de en çok ziyaret edilen müzelerden dir.
Çavuşin: Göreme- Avanos yolu üzerinde Göremeye 2 km uzaklıkta bulunan Çavuşin Kapadokya bölgesinin en eski yerleşim yeri olan Çavuşin’ de bulunan 5. yüzyılda Vaftizci Yahya adına yapılan kiliseyi ziyaret edebilirsiniz.
Gaziemir yeraltı şehri ve kervansarayı: Gaziemir yer altı şehri ve kervansaray Hititlilere kadar uzanan bir tarihe sahiptir. . Yer altı şehrinin girişinde bulunan Hitit tarzı taş bindirme tekniği ile yapılmış geçit Boğazkale den sonra türünün ikinci örneği sayılmaktadır. Selçuklular tarafından da kullanılan yer altı şehri ve kervansaray çok uzun yıllar boyunca deve kervanlarına ev sahipliği yapmasına rağmen günümüze kadar gelebilmiş eserler arasındadır. Ihlara vadisi ve Derin kuyu ziyaretiniz de yaklaşık 1 uzaklıkta bulunan Gaziemir yer altı ve kervansarayını ziyaret edebilirsiniz. Nevşehir’e uzaklığı 55 km, Aksaray’a uzaklığı ise 40 km dir.
Ihlara Vadisi: Aksaray’a 40 km uzaklıkta bulunan Ihlara vadisi Milyonlarca yıl akan Melendiz çayının aşındırmasıyla 14 km uzunluğunda ve yüksekliği yer yer 110 metre ye ulaşan vadi meydana gelmiştir. Kapadokya bölgesinde gezilip görülmesi gereken yerlerdendir.
Kapadokya bölgesinde gezip görebileceğiniz yerler arasında ise
Devrent, Kaymaklı, Narlıgöl, Pancarlık, Paşabağ, Uçhisar, Ürgüp, Üzengi ve Zelve bulunmaktadır.
NASIL GİDİLİR
Kara yolu ile: Kapadokya’ya kara yolu ile gelmek geliş ve gidiş yolu üzerinde bulunan gezilecek yerlere uğrama konusunda daha avantajlı olacaktır. Otobüs firmaların her gün düzenlediği seferle de Nevşehir’e gidebilirsiniz.
İstanbul istikametinden gelecekler için Ankara’ya kadar otobandan gelip daha sonra bölünmüş yolu kullanarak Gölbaşı-Koçhisar-Aksaray üzerinden Nevşehir’e ulaşabilirsiniz. Diğer yol ise Samsun yolundan Kırıkkale-Kırşehir üzerinden Nevşehir’ ulaşabilirsiniz.
* Ege Bölgesi: Afyon – Konya – Aksaray- Nevşehir
* Adana: Pozantı – Niğde – Nevşehir
* Antalya: Manavgat – Konya – Aksaray – Nevşehir
*Karadeniz: Samsun – Çorum – Yozgat – Nevşehir
* Bazı Büyükşehirler’in Kapadokya’ya mesafeleri şöyledir:
- Kayseri Kapadokya arası yaklaşık 70 kilometre(km)
- Mersin Kapadokya arası yaklaşık 288 kilometre(km)
- Ankara Kapadokya arası yaklaşık 305 kilometre(km)
- Eskişehir Kapadokya arası yaklaşık 528 kilometre(km)
- İstanbul Kapadokya arası yaklaşık 757 kilometre(km)
- Antalya Kapadokya arası yaklaşık 541 kilometre(km)
- İzmir Kapadokya arası yaklaşık 777 kilometre(km)
- Konya Kapadokya arası yaklaşık 238 kilometre(km)
- Bursa Kapadokya arası yaklaşık 679 kilometre(km)
- Niğde Kapadokya arası yaklaşık 88 kilometre(km)
Tren yolu ile: Nevşehir’e nostaljik bir yolculuk yapmak istiyorsanız. Ankara ve İstanbul dan trene binerek Kayseri’ye gidebilir. Buradan otobüsle veya taksiyle Nevşehir’e veya Kapadokya’ya ulaşabilirsiniz.
Hava yolu ile: Kapadokya’ya hava yolu ile gitmek isterseniz. Her gün İstanbul- Nevşehir arası karşılıklı uçak seferinden faydalanabilirsiniz. Alternatif olarak Kayseri havaalanına Onur Air- Pegasus ve SunExpress’in düzenlediği karşılıklı saferden faydalanabilirsiniz.
AKTİVİTELER
Kapadokya ile özdeşleşmiş olan balon turu Kapadokya’da yapılacak aktivitelerin başında gelmektir. Kapadokya da balon turu yapmak için 130 Euro ile 230 Euro arasında bir fiyat ayırabilirsiniz. Bunun haricinde ise bisiklete binebilir, doğa yürüyüşü, camping ve Kızılırmak nehri üzerinde rafting yapabilirsiniz.