Seyahat

tarihi tanıklık etmiş bir yer; assos

Tatil365gun

Assos  Çanakkale ilin Ayvacık ilçesine bağlı deniz kıyısında eski evleri ile günümüze kadar gelmiş sakin bir tatil geçireceğiniz tatil bölgesidir. En önemli özelliği ise antik çağlardan beri burada yaşamın devam etmesidir. Assos, Midilliler, Persler, İskender, Roma ve Bizans’ın egemenliğinden sonra 1330’da Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girmiştir.. Assos ta konaklama için otantik taş evlerde, küçük otel ve aparatlarda yada pansiyonlarda doğa ile iç içe tatil yapabilirisiniz.

assos

NASIL GİDİLİR

Hava yolu ile
İstanbul’dan Çanakkale veya Edremit’e uçabilir, Assos’a aktarmalı minübüsler ya da taksi ile ulaşabilirsiniz.

Deniz yolu (araçla)

İstanbul’dan Assos’a gelirken Çanakkale Boğazı’nı geçmek için dört seçeneğiniz bulunuyor:

* Gelibolu – Lapseki / Arabalı Vapur (Gestaş)
* Çandarlı – Lapseki / Özel arabalı Motor
* Eceabat – Çanakkale / Arabalı Vapur(Gestaş)
* Kilitbahir – Çanakkale / Özel arabalı Motor
Karşıya geçtikten sonra Ezine-Ayvacık üzerinden Assos’a yaklaşık 1 saatte ulaşabilirsiniz.

Otobüsle 
Büyükşehirlerden Assos’a direk otobüs seferleri bulunmuyor. Çanakkale Truva, Kamil Koç veya Varan otobüsleriyle Ayvacık, Küçükkuyu ya da Altınoluk’a ulaştıktan sonra Assos’a saat başı kalkan minübüslerle ya da taksi ile ulaşabilirsiniz.
Ankara’dan gelenler, son durak Çanakkale’de indikten sonra Ayvacık minübüsüne binmeliler. Çanakkale-Ayvacık arası 45 dakika sürüyor. Ayvacık-Assos 17 km. , Küçükkuyu-Assos 60 km. mesafede bulunuyor

KARADAN MESAFELER:

Assos – Çanakkale         100 km
Assos – İstanbul              420 km.
Assos – İzmir                   230 km
Assos – Ankara               550 km.
Assos – Eskişehir            450 km.
Assos – Bursa                 300 km.
Assos – Ayvalık               115 km.
Assos – Balıkesir             150 km.

assos 2

GEZİP GÖRÜLECEK YERLER

Yunan mitolojisinde önemli yeri olan Assos tarihi ve doğal güzellikleri açısından oldukça zengin olan bölgede tapınak ve çok kalabalık toplulukların buluştuğu alanlar en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelir. Assos tatilinizde denize girebileceğiniz yerler ise;

Kadırga Koyu: Kadırga koyunda denize girebilir. Kamp yapabilir, yada çay bahçelerinde çayınızı yudumlarken sohbet edebilirsiniz.

Liman: Herkesin uğrak yeri olan liman geceleri kasabanın en kalabalık ve eğlenceli yeridir. Buradaki balık lokantalarında Assos’un taze, leziz balıklarını yiyebilir. Cafelerde ise dostlarız ile muhabbet edebilirsiniz.

Gülpınar: Bölgenin en güzel sesiz, bakir koyların bulunduğu cennettir. Tatiliniz esnasında burada doyasıya denize girebilir hatta bronzlaşabilirsiniz.

Assos AntikKenti: Denizden 236 metre yüksekliğe, sönmüş volkanik bir tepeye kurulmuştur. Kentinin tarihçesi M.Ö. 6.yy’la dayanmaktadır. O zamanlar kentten denize teraslar ile inilmekteymiş fakat  Osmanlılar yerleştikten sonra bugün ki yerleşim yeri olan Behramkale köyü oluşmuştur.

Behramkale Köyü: Assos Antik Kenti ören yeri girişi en tepede bulunuyor. Buraya taşla kaplı bir yokuşu yürüyerek varılıyor. Bu kapıdan girince Athena Tapınağı’na ulaşıyorsunuz.

assos-bahdeniz

Köyün yerleşimi konum olarak ters yöne doğrudur. Köy antik surların içinde yer almasından dolayı burası sit alanı olarak koruma altındadır. Yeni bina yapılmadığı gibi eski binaların restoresinde Assos’a ait işçiliği görebilirsiniz. Gün içinde burada bulunan tarihi dokuyu andıran mekanlarda hoşça vakit geçirebilirsiniz. Aynı zamanda burada pansiyon, otel ve restoranlar bulunmakta.

Bunların dışında Adatepe, Yeşilyurt, Tiyatro, Akropol, Agora, Gymnasium, Nekropol, Stoa da diğer gezebileceğiniz yerlerdir.

AKTİVİTELERİ 

Çok büyük bir yer olmasa da yapmanız gereken bir çok zevkli şey Assos’ta vardır. Buradaki tatilinizde bol bol denize girebilir, muhteşem manzarasını fotograflayabilir, tekne  kiralayarak balık tutabilir,bisiklete binebilir, dalış ve trekkinğ yapabilirsiniz.

assos balık turu

Tatil365gun

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir